Välja universitetsutbildning

När du väljer universitetsutbildning kan det finnas många faktorer att ta hänsyn till. Framför allt handlar det naturligtvis om vad du faktiskt vill ägna dig åt i yrkeslivet, men du kanske också föredrar att bo nära din familj, eller kanske inte har möjlighet att flytta om du till exempel har små barn. Vilka betyg du har påverkar naturligtvis också dina möjligheter att välja utbildning. Numera finns det många distansutbildningar som ger dig möjlighet att utbilda dig till det du vill även om inte utbildningen finns vid universitetet där du bor.

Läs på om olika utbildningar

Inför att du ska välja utbildning är det viktigt att du läser på om just den utbildning du är intresserad av så att du faktiskt vet vad du ger dig in i. En universitetsexamen tar normalt 3 år att få, och vissa utbildningar är ännu längre, så det är lång tid du ska ägna dig åt detta. Om du går i gymnasiet kan du prata med din studie- och yrkesvägledare om du vill ha hjälp med att välja. Om du inte går i gymnasiet kan du ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare vid ett universitet.

Jämför olika universitet

Genom att läsa på om utbildningarna vid de universitet du är intresserad av kan du få en överblick över hur det fungerar. Där står vilka kurser du läser termin för termin och du kan se vad det är du faktiskt får lära dig. Tänk på att till exempel en informatörsutbildning på ett visst universitet inte nödvändigtvis har samma upplägg och inriktning som informatörsutbildningen på ett annat. Det kan hända att det finns en viss inriktning som passar dig bättre än en annan.

När du har gjort ditt val ska du komma ihåg att det ofta går att ändra sig. Ja, det kan sluta med att du får studera längre och att du måste ta mer studielån, men ditt yrkesliv har i slutändan stor betydelse för ditt liv, och det är viktigt att det känns rätt.